Müzik indirmek yasal mı sorusu son zamanlarda pek çok kişinin sorduğu ve cevap aradığı önemli konular arasında yer almaktadır. Özellikle son zamanlarda internet üzerinden çeşitli programlar ile müzik indiriliyor olması bu sorunun gündeme gelmesine neden olmuştur. Bu bağlamda müzik indirmek yasal mı sorusuna cevap arıyorsanız doğru adrestesiniz. Sizler için son derece detaylı bir rehber hazırladık. Gelin tüm detayları hep birlikte inceleyelim.
Telif hakkı yasasına göre, telif hakkı sahibinin izni olmadan telif hakkı alınmış bir çalışmanın (müzik dosyası gibi) dağıtılması veya elde edilmesi yasalara aykırıdır. Bu yüzden cevap hem evet hem de hayırdır. Bazı müzik dosyalarının telif hakkı vardır. Bazı müzik dosyalarının ise telif hakkı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra bazı müzik dosyalarının telif hakkı olmasına rağmen, sanatçılar şarkıları özgürce dağıtır ve internetten indirilmek üzere sağlar. Bu doğrultuda telif hakkı yasasına göre, neyin yasa dışı ve yasal olduğu ile ilgili detaylara müzik dosyalarını inceleyerek ulaşabilmeniz mümkündür.
Yasadışı Olan Durumlar
Telif hakkına sahip olmadığınız, telif hakkı alınmış müzik dosyalarını indirmek yasal değildir. Örneğin, Audiogalaxy veya Napster’da oturum açmak ve Matchbox 20’nin en yeni şarkısını indirmek yasal bir uygulama değildir (Audiogalaxy ve Kaaza’daki müziğin %99’u gibi telif hakkı vardır). Bilgisayarınızda müzik eserini edindikten sonra, ödemesini yapmadığınız telif hakkıyla korunan materyale sahip olursunuz ve bu nedenle bu yasa dışı olur. Yasa dışı olan bu davranış doğrultusunda adli kovuşturma ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Aynı şey, satın almadığınız kompakt müzik disklerini yazmak için de geçerlidir. Bu durum yasa dışıdır ve kovuşturmaya uğrayabilirsiniz.
Yasal Olan Durumlar
Sanatçı tarafından ücretsiz olarak indirilebilen telif hakkıyla korunan şarkıların indirilmesi yasal olan durumlardır. Bu durumda, telif hakkı sahibi, çalışmalarını kendileri yayınlayarak ve dağıtımı kontrol ederek, çalışmalarının ücretsiz dağıtımına izin vermektedir. Örneğin, Mp3.com’a giriş yapmak ve İngiltere’den popüler bir grup olan Delirious şarkılarını indirebilmek yasaldır. İndirilebilecek, telif hakkıyla korunan birkaç şarkıları vardır. Bununla birlikte yasal alanda kalmak için, müziğin yalnızca kişisel dinlemek için indirilmesi gerekmektedir. Genellikle minimum düzeyde olan müzik üzerindeki kullanım kısıtlamalarına da uymanız gerekir. Bu tür müzik dosyalarını indirerek, müzik üzerinde olabilecek tüm kısıtlamaları kabul etmiş olursunuz.
Ücretsiz olarak temin edilebilen telif hakkı olmayan şarkıları indirmek de yasal olan davranışlar arasında yer almaktadır. Sahibi olduğunuz, telif hakkıyla korunan müziği indirebilir ve dinleyebilirsiniz. Örneğin, dışarı çıktınız ve bir Bon Jovi kompakt disk satın aldınız. Diski satın aldıktan birkaç ay sonra diski yere düşürüyorsunuz ve diskiniz çiziliyor. Müziği zaten satın aldığınız için, çevrimiçi olarak o diskteki tüm şarkıları indirebilir ve devam edip kişisel kullanımım için bir kopyasını yazabilirsiniz.
İnternetten Müzik İndirme ile İlgili Yasal Düzenlemeler
Yeni internet kanunu ile birlikte yalnızca çeşitli yasaklar söz konusu olmamış aynı zamanda var olan yasaklara da çeşitli düzenlemeler getirilmiştir. Söz konusu düzenlemelerden ilki erişimin engellemesidir. URL bazlı olarak yapılabilen erişim engellemesi müzik dosyaları içinde geçerlidir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Daire Kanun Taslağı doğrultusunda 90 maddelik yasanın 51 maddesi değiştirilmiştir. Özellikle internette ki telif haklarını düzenleyebilmek adına yapılan bu değişiklikler müzik dosyalarını indirme ile de yakından ilgilidir. Hak sahipleri meslek birlikleri kapsamında ihlal yapan kişilerin doğrudan cezalandırılması söz konusu olabilmektedir. Buna göre önce hak sahibinden izin almaksızın herhangi bir eseri indiren bireysel kullanıcıların İP adresleri, telif birliklerince, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından akredite edilmiş bir yazılım tarafından tespit edilecektir.